Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: erősödő belföldi felhasználás, negatív kilengés a külkereskedelemben

A végleges adatok szerint az idei második negyedévben a GDP az előzetes becslésnek megfelelően, 3,2%-kal nőtt év/éves alapon, ami számottevő lassulást jelent az első negyedévi 4,2%-hoz viszonyítva. A naptárhatással kiigazított, illetőleg a szezonális és naptárhatástól megszűrt növekedés az előzetes számokhoz képest valamivel lassabb, 3,7%-os, illetőleg 3,5%-os volt, de a kiigazított növekedési ütemek első negyedévhez viszonyított lassulása még így sem jelentős.

A részletes adatok szerint a lassulás fő tényezője a termelési oldalon – a vártnak megfelelően – az ipari növekedés lefékeződése volt, az első negyedévi 6,8%-ról 3%-ra. A híradások fényében az sem váratlan, hogy a mezőgazdasági hozzáadott értékének volumenesése immár két számjegyű (az első negyedévi 6% után a második negyedévben 12,9%-os). Az építőipari dinamika valamelyest tovább erősödött, 28,6%-ra. A szolgáltatások növekedési üteme az első negyedévi (kissé lefelé korrigált) 2,9%-hoz képest a várakozással ellentétben nem gyorsult, hanem 2,8%-ra mérséklődött. Ez azonban ez az állami szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenésbe fordulásából adódott, miközben az informatika, kereskedelem és turizmus által hajtott piaci szolgáltatások növekedési üteme gyorsult.

A felhasználási oldalon a korábban várttal ellentétben a lassulás nem a beruházásoknak tudható be – a bruttó állóeszköz-felhalmozás dinamikája ugyan mérséklődött, de 20% felett maradt, és e komponens növekedési hozzájárulása sem csökkent. A magánfogyasztás a vártnak megfelelően új lendületet kapott, a magánfogyasztási kiadások impozáns ütemben, 4,7%-kal bővültek a második negyedévben – más kérdés, hogy a teljes magánfogyasztás dinamikája szerényebb mértékben gyorsult, 3,3%-ra. Ám ezzel együtt a belföldi felhasználás növekedési üteme nemhogy lassult volna, de 4,7%-ra gyorsult az első negyedévi 4,1%-ról.

A GDP-növekedés lefékeződésének az oka tehát felhasználási oldalon a nettó export kedvezőtlen alakulása volt, méghozzá a szolgáltatásexport csökkenésbe fordulása miatt. Ez utóbbi, különösen a turisztikai bevételek szárnyalása közepette, meglepő, habár technikailag magyarázható a magas bázissal (a számok szerint a tavalyi második negyedévben hatalmasat ugrott a szolgáltatásexport negyedév/negyedéves dinamikája). Így a szolgáltatásexport negatív növekedése megítélésünk szerint nem lesz tartós. Az áru-külkereskedelemben az export és az import dinamikája egyaránt mérséklődött, a kettő közti ütemkülönbség stabil maradt, az élénk beruházási és fogyasztási kereslet ellenére.

Összességében az első félév halmozott GDP-növekedése a végleges adatok szerint 3,6%-os volt. Mivel a szolgáltatás-külkereskedelem negatív fordulata várhatóan átmeneti, miközben a belföldi felhasználás dinamikája erős marad, a második negyedév növekedési üteme jó eséllyel felülmúlja majd az első negyedévi átlagot.

Vágólap-1 Vágólap-2