Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: erős gyorsulás az első negyedévben

140515_GDP2 Ennél magasabb növekedési ütemet utoljára 2006-ban mértek, vagyis a gazdaság az elmúlt majdnem egy évtized viszonylatában is kiemelkedő ütemben bővült. A 3,5%-os ütemhez némileg a szezonális hatás, illetőleg a munkanaphatás is hozzájárult, de az ezektől megtisztított év/éves növekedési ráta is magas, 3,2%-os volt. A GDP (szezonálisan kiigazított) abszolút volumene immár érezhetően meghaladja a 2010-2011-es félbeszakadt kilábalás során elért legmagasabb szintet, viszont továbbra is jelentősen elmarad a globális pénzügyi válság kitörése előtt látott szintektől.

Az előző negyedévhez viszonyított növekedés 1,1%-os volt az első negyedévben, ami egyrészt magasabb a vártnál, másrészt – az Eurostat által publikált számok szerint – az európai mezőnyben is rekordnak számít. Érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi év utolsó két negyedévének negyedév/negyedéves növekedési ütemeit a KSH visszamenőlegesen számottevően megemelte – ez is javította az első negyedévi év/éves dinamikát. A korrigált adatok szerint az elmúlt év során kétszer is (a tavalyi harmadik negyedévben és az idei első negyedévben) 1% feletti volt az előző negyedévhez viszonyított GDP-növekedés.

140515_GDP1A KSH közlése – és a már ismert termelési adatok tanúsága – szerint is a növekedést az ipari és az építőipari fellendülés hajtotta a termelési oldalon. A felhasználási oldalon a kiskereskedelmi adatok a magánfogyasztás számottevő bővüléséről tanúskodnak, és feltételezhetően a beruházások is jó ütemben nőttek, miközben az első negyedévben még a nettó export növekedési hozzájárulása is jelentős volt. Az év további részében az előző negyedévhez viszonyított növekedés – és a második félévben az év/éves növekedési ütem is – lelassul, de az új adatok fényében az idei éves átlagos növekedési ütem a korábban vártnál magasabb lesz, könnyedén elérheti a 3%-ot.