Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: erős fogyasztás, meredeken lassuló beruházások és export

A KSH második becslése szerint is 4,5%-kal nőtt a GDP 2019 negyedik negyedévében, aminek eredményeképpen a tavalyi éves növekedési ütem 4,9% lett. A szezonálisan és naptárhatástól megszűrt év/éves növekedés a negyedik negyedévben a nyers ütemnél minimálisan magasabb – 4,6%-os – volt, az egész év átlagát tekintve pedig megegyezett a kiigazítatlan ütemmel.

A részletes adatok szerint a növekedést részben a fogyasztás húzta. A negyedik negyedévben mind a háztartások fogyasztási kiadásainak volumene (5,4%), mind pedig a teljes magánfogyasztás (4,8%) magasabb ütemben bővült, mint a megelőző három negyedév során bármikor. Ezenfelül a közösségi fogyasztás is kiugró, 7%-os dinamikát produkált. Eközben az állóeszköz-felhalmozás a vártnál erőteljesebben lassult, a harmadik negyedévi 16,1%-ról mindössze 7%-ra. Ez csak azért nem húzta le drasztikusan a növekedési ütemet, mert közben a készletváltozásban irányváltás következett be, a készletváltozás növekedési hozzájárulása erősen negatívból pozitívra változott az utolsó negyedévben. A készlethatás nem csupán az állóeszköz-beruházások lefékeződését ellensúlyozta, de a nettó export romlását is. Habár a szolgáltatásexport kedvezően alakult, az áruexport 1%-ot alig meghaladó ütemben nőtt a negyedik negyedévben – szemben a kétszámjegyű harmadik negyedévi dinamikával – míg az áruimport lassulása sokkal mérsékeltebb volt.

A termelési oldalon a növekedést a piaci szolgáltatások közel 7%-os dinamikája húzta az utolsó negyedévben, miközben az állami szolgáltatásoknál folytatódott a volumencsökkenés, az iparban és különösen az építőiparban pedig jelentős lassulásra került sor.

Az utolsó negyedévi adat megelőlegzi az idei évet annyiban, hogy a beruházások dinamikája a továbbiakban várhatóan kevéssé járul hozzá a gazdasági növekedéshez, miközben az általános lassulást jó eséllyel mérsékelni fogja a továbbra is viszonylag erős fogyasztás. Ugyanakkor egy európai koronavírus-járvány bekövetkezése nem csak a gazdaság exportorientált szegmensét, hanem a fogyasztást is jelentősen sújthatja. Az idén 3% és 4% közötti GDP-növekedést várunk, ám a pontos ütem jelenleg a szokásosnál is nehezebben becsülhető.