Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: erős év végi növekedés

2017 negyedik negyedévben a GDP dinamikája – az előzetes adatok szerint – 4,4%-osra gyorsult a harmadik negyedévi 3,9%-ról. Ennek eredményeképpen az egész évi növekedés – némileg felülmúlva a Kopint-Tárki 3,9%-os prognózisát – 4%-kal bővült. A naptárhatással kiigazított, illetőleg a szezonális és naptárhatástól megszűrt növekedés ennél is gyorsabb, 4,8%-os volt az utolsó negyedévben, és 4,2%-os az egész év átlagában. Az előző negyedévhez viszonyítva kiugróan, 1,3%-kal nőtt a GDP.

Egyelőre nem ismert, hogy ez a vártnál valamivel komolyabb év végi erősödés minek tudható be. A felhasználási oldalon a gyorsulás fő hajtóerő valószínűsíthetően a háztartások fogyasztásának dinamizálódása volt – ám a mért GDP-növekedéshez szükséges dinamizálódás mértéke függ attól, hogy közben a beruházások növekedési üteme érezhetően fékeződött-e a harmadik negyedévhez képest. Ha igen, akkor a magánfogyasztás bővülése látványosan gyorsulhatott a harmadik negyedévben mért évtizedes rekordhoz (4,8%) képest, így éves átlagban a magánfogyasztás dinamikája valamelyest meghaladta az általunk várt 4%-ot. Ha nem, akkor a fogyasztás előzetesen várt mérsékelt, néhány tized százalékpontos gyorsulása is elégséges lehetett a GDP-növekedés mért erősödéséhez.

A termelési oldalon az ipar csalódást keltő utolsó negyedévi teljesítménye mellett az építőipar vártnál is viharosabb bővülése hajthatta a GDP-növekedés ütemét, miközben a mezőgazdaságban folytatódhatott a kétszámjegyű visszaesés, a szolgáltatási ágakban pedig a dinamikus, átlagban 4%-hoz közelítő növekedés.

Vágólap-1