Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: érezhető lassulás a második negyedévben

Az előzetes adatok szerint az idei második negyedévben a GDP 3,2%-kal nőtt év/éves alapon, ami számottevő lassulást jelent az első negyedévi 4,2%-hoz viszonyítva, és némileg elmarad a várakozásoktól. Riadalomra mindazonáltal nincs ok: a naptárhatással kiigazított növekedés 3,8%-os volt (Az első negyedévi 3,9% után), a szezonális és naptárhatástól megszűrt növekedés pedig 3,6% (az első negyedévben 3,8%), tehát a kiigazított növekedési ütem lassulása nem jelentős. (Más kérdés, hogy az említett 3,6%-os ütem kelet-európai összevetésben az alacsonyabbak közé tartozik.) Az előző negyedévhez viszonyított növekedés 0,9%-os volt, vagyis elmarad az első negyedévi 1,4%-tól, de még mindig kimondottan jó ütemnek mondható.

Egyértelmű, hogy a mért lassulás fő tényezője az ipari növekedés lefékeződése volt (miközben e lefékeződés is nagyobbrészt a naptárhatásnak tulajdonítható). Ugyanakkor a termelési adatok alapján az építőipari dinamika valamelyest tovább erősödött, és az idegenforgalmi adatok alapján a szolgáltatások növekedési üteme is az első negyedévi 3% fölé emelkedhetett.

A felhasználási oldalon a lassulás minden bizonnyal az első negyedévben rekordnövekedést produkáló beruházásoknak tudható be, habár a bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedési üteme jó eséllyel a második negyedévben is két számjegyű maradt. A magánfogyasztás ugyanakkor – az első negyedévi viszonylag lanyha dinamikát követően – feltehetően új lendületet kapott, erre utal a kiskereskedelmi forgalom második negyedévi kedvező alakulása.

Összességében az első félév halmozott GDP-növekedése 3,7%-os volt, és az év második felében is – feltételezve az európai konjunktúra folytatódását – ehhez hasonló ütemre számítunk.

Vágólap-hu