Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: drámai lassulás

160513_GDP1Az előzetes adatok szerint az idei első negyedévben a GDP mindössze 0,9%-kal – szezonálisan és munkanappal kiigazítva pedig csak 0,5%-kal – bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezzel Magyarország sereghajtóvá vált: az eddig ismert adatok alapján egyedül a visszaesést elszenvedő Görögország növekedési teljesítménye volt gyengébb a magyarnál az EU-n belül. A 0,9%-os adat jócskán alulmúlta az elemzői várakozásokat, köztük a Kopint-Tárki 1,3%-os becslését is. Az előző negyedévhez képest a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) GDP 0,9%-kal visszaesett – ilyesmire 2012 óta nem volt példa.

160513_GDP2A termelési oldalon a lassulás okai ismertek, az ágazati statisztikáknak köszönhetően: az ipar, gyors növekedést követően, az idei első negyedévben bestagnált, és ez volt a legnagyobb csapás az össznövekedést illetően. Ugyanakkor az építőipar vártnál is drasztikusabb, több mint 25%-os első negyedévi visszaesése is nagy súllyal esett latba, miközben a szerény növekedés fennmaradása a szolgáltatásoknál folytatódó jó ütemű növekedésnek köszönhető. Az ipart elsősorban az autóipar váratlan visszaesése, az építőipart pedig az EU-forrásokból finanszírozott projektek kifutása sújtja. A felhasználási oldalon is jól körvonalazható, hogy a kifutott uniós projektektől szenvedő állóeszköz-felhalmozás, illetőleg a gyenge (autó-)ipari exporttól sújtott nettó export visszahúzta, a dinamikus magánfogyasztás pedig segített a pozitív oldalon tartani a gazdasági növekedést. Itt azonban a mértékek nem ismertek.

A továbbiakban az ipari növekedés – a korábbinál mérsékeltebb ütemű – újraindulására számítunk, és várakozásunk szerint az év vége felé az építőipari zuhanás is véget ér. Ám a javulás mértéke bizonytalan, így a nagyon gyenge első negyedév fényében immár nem vehető biztosra, hogy az idei GDP-növekedés érdemben meghaladja a 2%-ot.