Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: a vártnál erőteljesebb lassulás

150814_GDP_tényAz előzetes adatok szerint az idei második negyedévben a GDP 2,7%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez látványos lassulás az első negyedévi 3,5%-hoz képest, és jócskán elmarad a Kopint-Tárki által feltételezett 3,1% körüli ütemtől. Ráadásul a szezonálisan kiigazított év/éves növekedési ütem ennél is alacsonyabb, 2,4%-os volt.

A KSH közlése szerint a lassulás elsősorban a mezőgazdasági hozzáadott érték kedvezőtlen alakulásának tudható be. Az ismert ipari és építőipari adatok alapján ennél jóval szelídebb növekedéslassulásra lehetett számítani, így sejthető volt, hogy amennyiben a GDP-növekedés elmarad a várttól, akkor az vagy az agrárágazat, vagy esetleg a szolgáltatások gyenge alakulásának a következménye lesz. A most közölt adat alapján feltételezhető, hogy a mezőgazdaság az első negyedévihez hasonló, két számjegyű csökkenést szenvedett el.

Mivel a felhasználási oldalon az áru-külkereskedelmi adatok ismertek, és azok meglehetősen kedvezően alakultak a második negyedévben, feltételezhető, hogy a GDP lassulása a belső felhasználás vártnál gyengébb élénküléséből adódott. A kiskereskedelmi adatok fényében a magánfogyasztás lassulása is elképzelhető (az első negyedévi 2,6%-os bővüléshez képest), de még inkább lehetséges, hogy a beruházások esése nem váltott át közel stagnálásba, hanem valamivel szelídebb, 2-3%-os ütemben a második negyedévben is folytatódott.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított GDP-volumen előző negyedévhez viszonyított 0,5%-os bővülése is alatta marad a vártnak. Megjegyzendő viszont, hogy ez a negyedév/negyedéves növekedés önmagában ennél valamivel magasabb év/éves növekedési ütemet is megengedett volna, ha nem kerül sor a korábbi negyedévek negyedév/negyedéves növekedési indexeinek visszamenőleges korrekciójára. a bázisidőszaki (tavalyi második negyedévi) ütemet felfelé korrigálták, míg a tavalyi utolsó és idei első negyedévi növekedési indexeket leszállították.

A második negyedévi adat azt sejteti, hogy a mezőgazdaság az idei év egészének növekedési ütemét érezhetően lehúzza, aminek fényében az 2015-re vonatkozó jelenlegi 3,2%-os növekedési prognózisunk optimistának tűnik.