Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Folytatódik az ipar mérsékelt növekedése

Az előzetes adatok szerint májusban az ipar kiigazítatlan termelési volumene 9,2%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. E dinamikus növekedés nem ad okot túlzott optimizmusra: a munkanaphatástől megtisztított növekedési ütem 4,2%-os volt. Ám ez önmagában is aránylag kedvezőnek tekinthető: megerősíti, hogy noha a 2014-2015-ös ipari dinamika nem tér vissza, az aggasztó első negyedévi befulladás után áprilisban újraindult közepes ütemű növekedés több egyszeri megugrásnál. Ugyanezt jelzi a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen, amely ugyan valamivel alacsonyabb az áprilisi szintnél, mégis az áprilisi tartományban maradt, magasan az első negyedévben mért jóval alacsony havi szintek fölött.

ipar2016május2 ipar2016május

Mindez azt sugallja, hogy habár a nemzetközi környezet továbbra sem kedvező – a német feldolgozóipari export immár egy éve stagnál – az ipar, sőt ezen belül egyelőre az autóipar is képes egy mérsékelt ütemű, 4-5%-os növekedési ütem fenntartására. A gyenge évkezdet miatt az éves átlagos növekedési ütem jó eséllyel a 4%-hoz lesz közelebb.