Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Erőteljes októberi dezinfláció

Októberben a vártnál erőteljesebb volt a dezin131112_CPIfláció: hó/hó alapon 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak, ami az éves árindexet a szeptemberi 1,4%-ról 0,9%-ra – a dezinflációs ciklus eddigi legalacsonyabb értékére – csökkentette. Így végül igazolódott az a korábban általunk várt, de a szeptemberi inflációs megugrás fényében valószínűtlennek tűnő forgatókönyv, hogy az év/év pénzromlás üteme a negyedik negyedévben 1% alá csökken.

A dezinflációban meghatározó szerepet játszott a járműüzemanyagok árának 4,7%-os hó/hó csökkenése. Az élelmiszerárak ellenben 0,1%-kal emelkedtek az előző havihoz képest, mint ahogy havi bázison nőtt a ruházkodási cikkek, a dohányáruk és szeszesitalok, valamint – kismértékben – a háztartási energia ára is.

Az alap inflációs trendet jobban jellemző maginfláció havi bázison nem csökkent, hanem nőtt, igaz csak 0,1%-kal, ami jelentős lassulás a szeptemberi 0,8%-hoz képest. Az év/év maginflációs index a szeptemberi 3,5%-ról 3,4%-ra mérséklődött. Továbbra is elmondható tehát, hogy a gazdaság autonóm inflációs dinamikája jóval meghaladja a fő adatban tükröződő trendet, ami figyelmeztető jel a monetáris politika számára, de az eddigi tapasztalatok szerint aligha akadályozza majd az MNB-t az újabb kamatcsökkentésben.

Az októberi adat fényében fenntarthatónak ítéljük korábbi, 1,8%-os idei éves átlagos inflációs prognózisunkat, ami az év hátralévő részében enyhe infláció-gyorsulással számol. Az MNB alapkamata az év végén 3-3,2% lehet.