Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Erőteljes megugrás az iparban

ipari_05_07._b_jpg Az ematheikazlőzetes adatok szerint márciusban az ipari termelés kiigazítatlan növekedési üteme 11,6%-ra, a munkanappal kiigazított volumenindex pedig 9%-ra ugrott fel. Mindkét szám magasabb, mint tavaly július óta bármikor, vagyis az ipari növekedés dinamikája a tavaly tavaszi-kora nyári szárnyalásra emlékeztető ütemet vett fel. Megjegyzendő, hogy a KSH a megelőző két hónap növekedési ütemeit (és abszolút termelési volumeneit) is felfelé korrigálta, így az első negyedévben az ipari termelés volumene átlagosan 8%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az erőteljes márciusi gyorsulásban főszerepet játszott a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen előző hónaphoz viszonyított jelentős, 2,6%-os emelkedése. Ugyanakkor a gyorsulás bázishatás eredménye is: tavaly márciusban a szezonálisan kiigazított volumen stagnált februárhoz képest, és csak áprilisban ugrott meg. Ez utóbbi miatt az ipar év/éves növekedési üteme jó eséllyel mérséklődött áprilisban.

Ezzel egyipari_05_07ütt, immár bizonyosnak tűnik, hogy az idei ipari növekedés meghaladja a 6%-ot – az új számok fényében a 7%-hoz közelítő éves bővülés is reálisnak tűnik.