Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Erőteljes, de nem problémamentes beruházásnövekedés

Az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások 17,3%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Tehát további lassulás helyett az első negyedévben a beruházási dinamika magasabb lett, mint a megelőző két negyedévben.

Ez természetesen jó hír. Az már kevésbé, hogy a vállalati beruházások viszont kismértékben – 1,1%-kal – csökkentek, vagyis a nemzetgazdasági szintű növekedés nagyrészt a költségvetési beruházások rekordközeli, 65%-os emelkedésének köszönhető. A (közép- és nagy-)vállalati beruházások dinamikája a kiugró tavalyi első negyedévet követően megszakítás nélkül romlott.

A vállalati beruházások első negyedévi negatív növekedése annak tudható be, hogy a négy alapvető nemzetgazdasági ág közül kettőben – a mezőgazdaságban és az iparban – csökkent a beruházások volumene éves összevetésben. Eközben az építőipar beruházásai látványosan nőttek – vagyis az építőipari boom során felszínre kerülő kapacitáshiány mérséklésére irányuló erőfeszítések folytatódnak – továbbá érdemben bővültek jóformán valamennyi szolgáltatási ág beruházásai (kivétel a pénzügyi ágazat). Az iparon belül csak az energetikai ágazatban nőtt a beruházások volumene, a többi ipari ágban csökkent. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a feldolgozóipar beruházásainak -0,2%-os dinamikája inkább stagnálást, mint valódi csökkenést sugall, és a feldolgozóipari ágazatok számottevő hányadában (szűk vegyipar, gumi- műanyag- és építőanyag-ipar, szűk gépipar, járműgyártás) érdemben nőtt a beruházási volumen. Itt az egyik lehúzó tényező a KSH szerint az elektronikai beruházások visszaesése volt, a korábbi fejlesztési projektek lezárulása miatt.

Végül megjegyzendő, hogy a durván 10% körüli súllyal rendelkező költségvetési szektor beruházásainak száguldó növekedése sem lenne elég ahhoz, hogy a sokkal nagyobb súlyú vállalati beruházások negatív növekedés mellett az összes beruházások ilyen dinamikusan bővüljenek – vagyis a számok azt sugallják, hogy a KSH szektorális bontásában nem szereplő reziduális szektor (háztartások, kisvállalkozások) beruházásai nagyon dinamikusan emelkedtek az első negyedévben.

Vágólap-1 Vágólap-2