Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Elhúzódó gyenge ipari teljesítmény

Az előzetes adatok szerint az ipar kiigazítatlan termelési volumene márciusba160507_Ipar_2n 4,6%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, és ezúttal – januárral ellentétben – a a munkanappal kiigazított termelés is érezhetően (2,4%-kal) csökkent – ilyesmire közel három éve nem volt példa. A gyenge évkezdetet követően tehát még márciusban sem tért magához az ipar, épp ellenkezőleg: a szezonálisan és munkanappal kiigazított volumen immár az ötödik hónapja megszakítás nélkül csökken az októberi csúcsszintet követően. Az első három hónap átlagában az ipar lényegében stagnált.

Ez 160507_Ipar_1több mint aggasztó, mert a márciusi visszaesés már aligha magyarázható az év végi autóipari leállásoknak az év elejére történt áthúzódásával. Ennél többről van szó, talán az autóipari dinamika tartós kifulladásáról, a német feldolgozóipari export közel egy éve tartó stagnálásának begyűrűzéséről. A továbbiakat illetően az ipari növekedés visszatérésére számítunk, de a lassulás erőteljesebb lesz a korábban vártnál: az 5% körüli éves növekedési ütem immár túlzottan optimista feltevésnek tűnik az idei évet illetően.