Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Drasztikus lassulás a beruházásokban

beruhazas_0228matheikazAmint arra számítani lehetett a beruházások dinamikája erőteljesen mérséklődött a tavalyi utolsó negyedévben: az év/éves növekedési ütem mindössze 1.9%-os volt, szemben az első három negyedév 20%-ot meghaladó dinamikájával. A lassulás jelentős mértékben bázishatás eredménye: a felülvizsgált adatok szerint a bázisidőszakban (2013 utolsó negyedévében) a szezonálisan kiigazított beruházási volumen jelentősen megugrott, ezt követően azonban az abszolút volumen alig nőtt. Összességében a tavalyi éves növekedés így is erőteljes, 14%-os volt.
Szektorális bontásban a lassulás mindenekelőtt az állami beruházásoknál megfigyelt romlásnak tudható be: a harmadik negyedévi közel 37%-os növekedést a negyedik negyedévben mintegy 17%-os év/éves visszaesés követte. A versenyszférában a lassulás érzékelhető, de ennél mérsékeltebb maradt: a harmadik negyedévi 11,8% után a negyedik negyedévben 7,1%-os bővülést mértek. A versenyszféra beruházásai annak ellenére tovább nőttek, hogy a feldolgozóipari beruházások közel 4%-os csökkenésbe fordultak. Mind az állami beruházásoknál, mind pedig a feldolgozóiparban jól tetten érhető a magas bázis – a bázisidőszakban végbement rendkívüli megugrás – lehúzó hatása. A csökkenés mindkét esetben ott ment végbe elsősorban, ahol egy évvel korábban a megugrás a legjelentősebb volt: az állami beruházások esetében a közigazgatás-védelem ágazathoz sorolt infrastruktúra-beruházásoknál, a feldolgozóipar esetében pedig főként a jármű- és gumiiparban. (Több más jelentős feldolgozóipari ágban, mint az élelmiszeripar, vegyi anyag, termék és a gyógyszeripar, folytatódott a beruházások növekedése.) A beruházások növekedésének korábbi hajtóerői közül csak a szállítási beruházások teljesítettek jól az utolsó negyedévben is, 19%-os dinamikával.   beruhazas_0228_szez
Az utolsó negyedévi adat megerősíti, amit már korábban sejteni lehetett: az elkövetkező negyedévekben a beruházások növekedési üteme messze elmarad majd a tavalyi éves átlagtól, az idei átlagos ütem valószínűleg az 5%-ot sem éri el.