Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Drámai építőipari növekedés novemberben

2013 novemberében 18,9%-kal nőtt az építőipari telje140116_Építőiparsítmény az előző év azonos időszakához képest. Ez az építőipari fellendüléssel fémjelzett tavalyi év viszonylatában is egészen kiugró; hasonló ütemű növekedést utoljára 2005-ben mértek. A növekedés mind az épületek, mind pedig az egyéb építmények főcsoportban erőteljes, 10%-ot meghaladó volt, de az igazi meglepetést az épületek építésénél mért közel 28%-os volumennövekedés okozta. Ez utóbbiban a bázishatás is közrejátszott – 2012-ben a november volt az egyik legrosszabb hónap az építőiparban – de fontosabb volt az épületek főcsoport kibocsátásának abszolút volumenében végbement erőteljes ugrás. Ehhez az ugráshoz az is hozzájárulhatott, hogy – a KSH közlése szerint – az épületek építésének dinamikáját már nem csak az ipari, hanem az egészségügyi épületek építése is táplálja. A növekedés gyorsulása tehát valószínűsíthetően  inkább az uniós forrásokra támaszkodó állami beruházásoknak, semmint a magánszektor megugró építési kedvének a következménye.

A kiugró novemberi növekedés nyomán az első tizenegy hónap halmozott építőipari növekedése 9,5%-ra ugrott fel, és nagyjából hasonló növekedési ütemre számíthatunk 2013 egészét tekintve is.