Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Döbbenetes ugrás a vállalati beruházásokban

140530_BeruhA tavalyi utolsó negyedévi 14,9% után – ami akkor nagyrészt a viharosan bővülő állami beruházásoknak volt betudható – az első negyedévben tovább gyorsult a növekedés, 22,6%-ra. Ráadásul ezúttal a növekedést nem az állami beruházások hajtották – habár ez utóbbiak volumene is erőteljesen, 15,1%-kal nőtt – hanem a versenyszféra (pontosabban, az 50 fősnél nagyobb vállalatok) beruházásainak 26,4%-os bővülése. Nemcsak hogy a közelmúltban, de a 2000-es években sem volt még példa hasonló növekedési ütemre (1998-ban mértek utoljára 20% feletti növekedést a vállalati beruházásokban). A vállalati beruházások megugrása azt sugallja, hogy immár bekövetkezett az áttörés, méghozzá a vártnál erőteljesebben: a gazdaság már önmagát hajtja, az állami stimulus már nem annyira domináns eleme a beruházási és általános növekedésnek, mint korábban. Hogy ez tartósan így lesz-e, majd kiderül – mindenesetre az új adat fényében a beruházások idei évi növekedése óvatos becsléssel, jelentős választások utáni lassulást feltételezve is gyorsabbnak ígérkezik a korábban vártnál, 8-9% körül alakulhat.

140530_Beruh_2Igaz, a váratlanul gyors növekedést az alacsony bázis is segítette, mivel a tavalyi év első negyedévében mért beruházási szint jelentette – a nyers és a szezonálisan kiigazított adatok szerint egyaránt – az abszolút mélypontot. De nem csupán erről van szó: a nyers adatok szerint a most közölt összberuházási szint magasabb bármelyik első negyedévi volumennél 2010 óta, a szezonálisan kiigazított adatok szerint pedig magasabb, mint bármelyik negyedévben 2010 kezdete óta.

Figyelemre méltó, hogy a vállalati beruházások új lendülete az ágazati bontású adatokban felemás módon tükröződik. A 19 ágazat közül 5-ben csökkent csupán a beruházások volumene az előző év azonos időszakához képest, de ezek között találjuk a kereskedelmet és a140530_Beruh_3z ingatlanágazatot is, amelyek pedig a négy legnagyobb súlyú ágazat körébe tartoznak. Ugyanakkor (a bányászatot leszámítva) a csökkenés mindenütt szerény, miközben a növekvő ágazatok némelyikében a növekedési ütem nagyon robusztus – így mindenekelőtt a feldolgozóiparban közel 28%-os volt a beruházások volumenének év/éves növekedése. Hozzá kell tenni, hogy a KSH közlése szerint e növekedés ismét elsősorban az autóiparhoz kapcsolódó alágaknak köszönhető. A jelek szerint az állami beruházások dinamikájának mérséklődéséért elsősorban a közigazgatáshoz kapcsolódó beruházások (árvíz- és katasztrófavédelmi projektek, középületek és közterületek felújítása) növekedésének megtorpanása, illetőleg a szennyvíz- és hulladékgazdálkodási ágazathoz sorolt beruházások növekedésének lassulása a felelős. A szállítási ágazat beruházásai (járműbeszerzések, út- és vasútépítések, -felújítások) ugyanakkor a korábbinál is sokkal viharosabb ütemben, közel 65%-kal nőttek.