Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Defláció áprilisban!

A f140513_CPI_HUogyasztói árak áprilisban hó/hó alapon 0,1%-kal nőttek, év/év alapon 0,1%-kal csökkentek. Éves áresést utoljára 1968-ban mért a KSH. Ennél azonban fontosabb, hogy az éves maginfláció 2,4%-ra lassult, hó/hó alapon pedig -0,1% volt (hasonlóan az uniós statisztikai számbavétel szerinti harmonizált fogyasztói árindexhez; ez utóbbi év/év értéke -0,2% volt). Az inflációs dinamika tehát minden korábbinál alacsonyabb szintre süllyedt, ami döntően a nagyon alacsony importált infláció – főként az élelmiszer- és az üzemanyagárak éves csökkenésének – következménye volt. Májusban az áprilisi gázár-csökkentés következtében tovább mérséklődik majd a fogyasztói árindex, ami alapján nem kizárt, hogy az MNB folytatja a kamatcsökkentési ciklust. Az is lehet azonban, hogy a Monetáris Tanács a 2,5%-os kamatláb tartása mellett dönt – az áprilisi kamatdöntés utáni közlemény ez ügyben nem adott eligazítást. Éves átlagban az általunk eddig várt 0,8%-osnál alacsonyabb lehet az idei infláció.