Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Csökkenő banki kamatok

A lakossági hitelezésben halvány jelei mutatkoznak egy pozitív irányú fordulatnak. A lakáscélú hitelek THM-je májuHáztartások hitelei_1305sban 9,96%-ra csökkent, először kerülve 10% alá 2010 decembere óta. A felvett hitelek összege ugyanakkor 13,6 milliárd forintra nőtt, ami a legmagasabb érték 2012 februárja, vagyis a jelzálogalapú devizahitelek végtörlesztése óta. A fogyasztási hitelek THM-je is csökkent: májusban 23,17% volt, 2012 februárja óta a legalacsonyabb, miközben a felvett fogyasztási hitelek mennyisége 16 milVállalatok egyéb hitelei_1305liárd forintra emelkedett, aminél többet utoljára érdekes módon ugyancsak 2012 februárjában regisztrált az MNB. Mindez összességében a lakossági hitelpiac lassú élénkülésére vall. A kihelyezett hitelek mennyisége ugyan egyelőre nem nő érdemben, de lassan felfelé kúszik, miközben a kamatok óvatosan ereszkednek.

Hasonló a helyzet a vállalati hitelpiacon is, azzal a különbséggel, hogy itt ma már az utóbbi évtizedek legalacsonyabb hazai kamatain hiteleznek a bankok. A folyószámlahiteleknél – ahol a felvett hitelek mennyisége az elmúlt egy évben havi 730-780 milliárd forint között mozgott – ez májusban 6,92%-os átlagos hitelkamatot jelentett. Az egyéb vállalati hitelek esetében 7,52% volt az átlagkamat, a kihelyezett mennyiség pedig 157 milliárd forintra emelkedett, a legmagasabbra tavaly december óta. Így, noha a havi hitelkihelyezés a vállalati szektorban sem döntöget rekordokat, a piac összességében élénkülni látszik, amit az MNB kedvezményes kis- és középvállalati hitelprogramja erősíthet a következő hónapokban.