Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Beruházások: erős visszaesés a versenyszférában

A második negyedévi jó ütemű növekedés után a harmadik negyedévben a beruházások volumene ismét csökkent, 3,4%-kal. A vártnál gyengébb beruházási teljesítmény főleg a vállalati beruházások jelentős, 7,6%-os visszaesésének tudható be. Ez utóbbinak kulcsfontosságú tényezője volt a feldolgozóipari beruházások 6,5%-os esése, de más, a magánvállalati szektorhoz kapcsolódó fontos ágazatokban (mezőgazdaság, kereskedelem) ennél erőteljesebb zsugorodást mértek. Az 151126_beruházásoka tény, hogy a feldolgozóipar beruházásai az alacsony bázis ellenére is jelentősen csökkentek, kimondottan csalódást keltő; az ágazatot a jelek szerint még mindig az autóipari és a gumiipari beruházások kifulladása dominálja, de a harmadik negyedévben a korábban érdemben bővülő élelmiszeripari beruházások is visszaestek. A lakásépítések folytatódó visszaesése ellenére nőttek viszont az ingatlanügyletek ágazat beruházásai, a lakáfelújításoknak és az ingatlanüzemeltetők beruházásainak köszönhetően.

Mivel az előző költségvetési ciklusból még megmaradt EU-forrásokat az év végéig fel kell használni, számítani lehetett arra, hogy az erőltetett ütemű forrásfelhasználás a harmadik negyedévben is hajtani fogja a beruházási dinamikát. Ez a hatás azonban csak nagyon részlegesen érvényesült. A közigazgatás-védelem ágazatban a beruházások drámai, közel 64%-os ütemben bővültek (legelsősorban ennek köszönhető az állami beruházások 22,4%-os emelkedése), és ez is részben a menekültválsággal összefüggő határvédelmi beruházások folyománya. Az energetikai beruházások is látványosan nőttek. Ám ezek növekedési hozzájárulását jelentős részben lenullázta a szintén EU-forrásoktól nagyban függő – és korábban meredek emelkedést produkáló – szállítási beruházások közel 13%-os visszaesése. Így a harmadik negyedévi adat fényében lehetséges, hogy a kifutó költségvetési ciklus beruházásgeneráló hatása az idei év egészét tekintve is kisebb lesz, mint ahogy azt korábban feltételezni lehetett.

Az első három negyedév átlagában a beruházások gyakorlatilag stagnáltak (0,3%-kal csökkentek). Immár nem vehető biztosra, hogy az utolsó negyedévben sikerül-e pozitív növekedési ütemet elérni, így mostanra az idei beruházási dinamikára vonatkozó, nemrégiben 1,6%-ra leszállított prognózisunk is viszonylag optimistának tekinthető.