Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Beruházások: az eddigieknél is súlyosabb visszaesés az év végén

A tavalyi utolsó negyedévben a beruházások volumene 24,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A várt év végi enyhülés helyett az év legsúlyosabb visszaesésére került sor. Ráadásul a KSH egyben a korábbi negyedévek beruházási dinamikáját is lefelé korrigálta (miközben a 2015-ös ütemeket visszamenőleg javította kissé). A 2016-os év átlagában a beruházások páratlanul erőteljes, 20%-os zuhanására került sor.

Súlyos csalódás, hogy a (49 fősnél nagyobb) vállalatok beruházásai is mintegy 6%-kal csökkentek, sőt a KSH a harmadik negyedévi pozitív növekedést is negatívra korrigálta. Ám az összberuházások visszaesésének legfőbb hajtóerejét mégis a költségvetés beruházásainak 71%-os zuhanása szolgáltatta. Szemlátomást az EU által társfinanszírozott projektekhez kapcsolódó kifizetéseknek a harmadik negyedév legvégén megfigyelhető átmeneti erősödése egyelőre nem materializálódott tényleges beruházásokban. A versenyszférát illetően pozitívnak tekinthető, hogy folytatódott a feldolgozóipari beruházások év/éves növekedése – ha nagyon csekély, 2,3%-os ütemben is – és továbbra is jó ütemben bővülnek a beruházások a kereskedelemben is.

A beruházások tavalyi példátlan visszaesése után az idén biztosan pozitívba fordul a beruházások dinamikája, amit az is táplálni fog, hogy az uniós forrásoknál megfigyelt – egyenetlen ütemű, de immár egészében véve jelentős – kiáramlás előbb vagy utóbb megjelenik a beruházásokban. Habár a fellendülés mértéke bizonytalan, 10%-os vagy azt meghaladó ütemre számítunk, ami a 20%-os tavalyi visszaesés fényében mérsékeltnek tekinthető.

Holnap beruh q4