Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Beruházás: lassulás után visszaesés

A szektorális bontásból látható, hogy az esés mindenekelőtt az állami beruházások 10%-os zsugorodásából adódott, miközben a vállalati beruházások volumenmérséklődése minimális, 0,7%-os volt. Ám valójában a versenyszféra csak a feldolgozóiparnak köszönhetően tudott stagnálás közeli állapotban maradni – a feldolgozóipari beruházások 0,2%-kal bővültek az első negyedévben – más ágazatokban szinte mindenütt számottevő esést mértek. Az egyik korábbi fő húzóágazatban, a szállításban, a beruházások volumene több mint 8%-kal mérséklődött. A feldolgozóipari beruházásokat immár nem hajtották az autóipari beruházások: érdemi növekedést a vegyiparban, illetőleg a gépek, berendezések gyártásában regisztráltak.

beruhazas_0528A beruházásokkal kapcsolatos jövőbeli kilátásokat illetően kevés jóval biztat, hogy a visszamenőlegesen korrigált adatok szerint a szezonálisan kiigazított beruházási volumen immár negyedik negyedéve csökkenő trendet mutat. A bázishatás tehát most nem segíti, hanem inkább gátolja a növekedéshez való visszatérést. Habár arra számítunk, hogy az állami beruházások erőteljes esése legalábbis alábbhagy, a versenyszféra beruházásainak növekedése visszabillenhet a pozitív tartományba, valamint az év további részében a beruházási dinamikát javíthatja a lakásépítés élénkülése, az új adatok fényében az eddiginél is bizonytalanabb, hogy az idei év egészét tekintve milyen előjelű lesz a nemzetgazdasági beruházások változása.beruhazas_0228B