Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Bázishatás miatt bővülő kiskereskedelmi forgalom

A váratlanul kedvezőtlen június után a júliusi előzetes kiskereskedelmi adatok nem okoztak különösebb meglepetést: a munkanapokkal kiigazított júliusi volumen 1,2%-kal, a kiigazítatlan volumen 1,7%-kal nőtt az előző év azo130904_Kisker_volumen_igazított_yoynos időszakához képest. Ennek fényében a júniusi volumencsökkenés csak egyszeri negatív kilengésnek mutatkozik.

Ám e képet árnyalja, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított volumen júliusban megegyezett az alacsony júniusi szinttel, és az így számított volumen csak az alacsonyabb báz130904_Kisker_volumenis miatt lett magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Továbbá a növekedés viszonylag csekély mértéke azt sugallja, hogy a kiskereskedelmi forgalom (és általában a fogyasztás) üteme az év második felében is érezhetően elmarad a háztartások reáljövedelmének növekedési ütemétől, nem is beszélve a reálkeresetekről. (Az utóbbiak a második negyedév átlagában 3,3%-kal bővültek.)