Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Az előzetesen becsültnél is gyorsabb a GDP-növekedés

A részletes adatok szerint 2018 harmadik negyedévében a GDP 4,9%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedési ütem még erőteljesebb, 5,2%-os volt. A nyers adat alapján Magyarország második, a szezonálisan és munkanappal kiigazított szám alapján harmadik helyezést ért el (az eddig ismert adatok alapján) az uniós növekedési rangsorban.

Az is figyelemre méltó, hogy a szezonálisan kiigazított számok szerint a növekedés korábbi lassuló trendje megfordult: a harmadik negyedévben a GDP 1,3%-kal bővült az előző negyedévhez képest, szemben a második negyedévi 1,1%-os ütemmel.

A felhasználási oldalon a növekedést változatlanul a belföldi felhasználás húzza – valójában ez utóbbi rekordüteműre gyorsult (7,2%). A gyorsulás alapvetően az állóeszköz-felhasználás erősödő dinamikájának (és kisebb mértékben a készletváltozás korábbinál mérsékeltebb lehúzó hatásának) tudható be: az uniós források szemlátomást még egy darabig magasan tartják a beruházásnövekedést. Eközben a háztartások fogyasztási kiadásai egész minimálisan tovább lassultak, de az ütem változatlanul 5% fölötti.

A termelési oldalon nem okozott meglepetést sem az építőipar folytatódó (tovább erősödő) viharos bővülése, valamint az autóipari export problémáival is összefüggő gyenge ipari növekedés. Figyelemre méltó – és a jövőt illetően alighanem jelzésértékű – ugyanakkor a szolgáltatások érezhető, 0,8 százalékpontos lassulása. A 3,8% még mindig komoly ütemnek számít a szolgáltatások esetében, de – szemben a tavalyi évvel és az idei első félévvel – az össznövekedés immár kevesebb mint felerészben köthető a szolgáltatásokhoz. A lassulás széles körű volt, de leginkább a szállítások voltak érintettek (feltehetőleg a lanyha külkereskedelmi forgalomhoz is köthetően), valamint a művészet-szórakoztatás-szabadidős szolgáltatások ágazat.

Vágólap-1 Vágólap-2