Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Az előzetesen becsültnél gyorsabban nőtt a GDP

A végleges adatok szerint a harmadik negyedévben a GDP 3,9%-kal nőtt, ami lényegesen kedvezőbb a gyorsbecslésben közölt 3,6%-nál. A naptárhatással kiigazított, illetőleg a szezonális és naptárhatástól megszűrt növekedés ennél is gyorsabb, 4,1%-os volt. Az előző negyedévhez képest a GDP 0,9%-kal bővült.

A részletes adatok szerint a gyors növekedési ütem mindenekelőtt a fogyasztás megugrásának köszönhető. Más kérdés, hogy ez a megugrás nem annyira a háztartások voltaképpeni fogyasztási aktivitásának élénküléséből, hanem más tényezők hatására következett be. A magánfogyasztási kiadások dinamikája kissé még el is maradt a második negyedévben mérttől, viszont a természetbeni társadalmi juttatások korábbi csökkenése erőteljes növekedésbe váltott, így a háztartások tényleges fogyasztása tizenegy éve nem látott ütemben, 4,8%-kal emelkedett éves összevetésben. Miután az állóeszköz-felhalmozás viharos bővülése folytatódott, ráadásul ezúttal a készletváltozás csak minimálisan húzta le a teljes bruttó felhalmozás év/éves dinamikáját, a belföldi felhasználás 8%-kal nőtt a harmadik negyedévben, amire 2002-2003 óta nem volt példa.

Az, hogy ennek ellenére a GDP növekedési üteme 4% alatt maradt, a nettó export jelentős romlásának a következménye. Az export növekedési üteme az áruexport miatt tovább lassult (holott az iparstatisztika szerint az exportértékesítés gyorsult a harmadik negyedévben), miközben az import növekedési üteme jelentősen tovább gyorsult, mindenekelőtt a szolgáltatásimport miatt. Emiatt a nettó export negatív növekedési hozzájárulása nagyobb volt, mint 2003 óta bármikor (3,2 százalékpontos), ami már-már aggasztó.

A termelési oldalon a gyorsabb növekedés egyértelműen a szolgáltatások kimagasló, 3,8%-os volumennövekedésének tudható be – ami összhangban van a magas fogyasztási dinamikával – miközben az ipar a vártnak megfelelően mérsékelten gyorsult, az építőipar a várakozásokat kicsit meghaladóan tovább száguldott, a mezőgazdaság hozzáadott értéke viszont továbbra is két számjegyű ütemben csökken.

Összességében az első három negyedév halmozott GDP-növekedése 3,8%-os volt. Az utolsó negyedévben a GDP növekedési üteme 4% fölé emelkedhet, ez azonban feltételezi a nettó export romlásának lefékeződését. Ez utóbbit várakozásunk szerint segíteni fogja az áruexport bizonyos fokú dinamizálódása.

Vágólap-1 Vágólap-2