Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Az alacsony januári fogyasztói árindex megfelel a Kopint éves inflációs előrejelzésének

 

Jelentős meglepetést okozott a 2015. januári fogyasztói árindex azoknak, akik erre az évre 0,5-1% közötti inflációt vártak. Márpedig mind a Consensus Economics, mind a FocusEconomics, valamint a Reuters összesített elemzői várakozásainak az átlaga 0,6-0,8% volt, jelentős eltérésekkel az egyes előrejelzők között.

 

Ezzel szemben a Kopint-Tárki várakozásaival a januári adat egybeesik, mivel az nagyjából összhangban van a 0,2%-os éves fogyasztói árindex előrejelzésünkkel 2015-re.

 

Mindazonáltal, az egyéb hírek hatására a Kopint-Tárki is árnyalja a 2015. évi inflációs előrejelzését. Amennyiben ugyanis az olajárak 2015-ben még nem indulnak meg jelentős mértékben felfelé, azaz nem következik be határozott árkorrekció, akkor erre az évre a Kopint-Tárki jelenlegi előrejelzése szerint nulla körüli árindex a legvalószínűbb. S mivel az olajpiaci szakértők a világpiaci olajár-korrekciót inkább 2016-ra várják, 2015-ben összességében változatlan fogyasztói árszinttel érdemes számolnunk. Ezt támasztja alá a januári negatív maginflációs mutató, amely azért különösen figyelemre méltó, mivel a szezonális hatásoktól megtisztított index viszonylag jó keresleti helyzet mellett került a negatív tartományba. A Kopint-Tárki 2015-ben a háztartások keresletének 2%-os növekedését várja, ami némileg magasabb a 2014. évinél.

 

2015-ben még mind a háztartási energia, mind az üzemanyagok éves átlagos árindexe csökkenő marad, részben az áthúzódó hatások, részben a nemzetközi ártendenciák következtében. Az élelmiszerek, ruházkodási cikkek és tartós fogyasztási cikkek terén 2015-ben is csökkenő-stagnáló átlagos árszínvonalra számítunk. Egyedül a szolgáltatások és az élvezeti cikkek csoportjában várható áremelkedés, az előbbiben 2,5, az utóbbiban 3-3,5%-os éves átlagos árindex mellett.

infl cpi