Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Átmeneti fellélegzés Amerikában

Elhárult az amerikai csődveszély, de a nehezen kicsikart politikai kompromisszum csak átmeneti fellélegzést jelent

131018_USA_államadósságMegszületett az USA-ban a politikai megállapodás, amely az azonnali államcsőd elkerülését jelenti, visszatérést az államapparátus normális működéshez. Ugyanakkor átmeneti megoldásról beszélhetünk csupán, hiszen a – jelenleg részben a szőnyeg alá söpört – problémák a jövő év elején újra kiéleződhetnek: addigra véglegesen dűlőre kell jutni az adósságplafon kérdésében és az egymással továbbra is szemben álló pártoknak tető alá kell hozniuk a jövő évi költségvetést. A republikánusok és a demokraták közötti vélemény­különbségek válto­zat­lanok: az Obama által támogatott társadalombiztosítás és az egészség­ügyi reform továbbra is a viták kereszt­tüzében marad. Amíg a republiká­nusok az „Obamacare” megbuktatásá­val, a szociális kiadások csökkentésé­vel szeretnék elérni a szükséges deficitcsökkentést, addig a republiká­nusok inkább adóintézkedésekhez nyúlnának.

Az elmúlt hetek vitái, a kormányzati „shutdown” nemcsak növekedési áldozatokkal jártak, hanem a kormánynak jelentős presztízsveszteséget is okoztak, s a befektetőket is elbizonytalanították. A globális gazdasági kilátások tekintetében az egyik legnagyobb kockázatot az amerikai fiskális politika tovagyűrűző hatásai jelentik: az adósságállomány jelenlegi szintje mellett egyfajta restrikció elkerülhetetlen lesz, de hogy ez milyen policy mix mellett megy végbe, az egyelőre nem világos. Ebben a helyzetben a FED még inkább kénytelen kitartani eszközvásárlási programja mellett, hogy legalább a monetáris politika oldaláról támogassa a – korábban vártnál alacsonyabb – idei, illetve jövő évi növekedést. Az amerikai kereslet ezen átmeneti visszaesése is nagyon gyorsan éreztette hatását Európában, egy tartósabb növekedéslassulás mind az európai, mind a feltörekvő országok növekedését jelentősen visszafoghatná, s alááshatná a 2014-re várt globális élénkülést.