Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Aránylag lendületes évzárás az iparban

iparitermelés_02.06_2Az év utolsó hónapja már nem hozott számottevő új meglepetést. A KSH előzetes adatai szerint decemberben a második félévi átlaghoz viszonyítva aránylag jó ütemben, 7,1%-kal nőtt az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. A naptárhatással kiigazított index 4,6%-os volt. A decemberi adat nyomán a tavalyi egész éves átlagos növekedés 7,6%-os volt, magasabb az év elején vártnál, de gyengébb, mint amit az év közepe táján, a fellendülés hónapjaiban remélni lehetett.

Ahogy arra számítani lehetett, decemberben valamelyest – 1,7%-ponttal –  esett az ipari termelés szezonálisan és miparitermelés_0.06unkanappal kiigazított volumene az előző hónaphoz képest; az esés kevésbé volt drasztikus, mint augusztusban és októberben. Egészében véve a decemberi volumenalakulás nem módosított azon, hogy az első félév emelkedő trendjét követően augusztustól az ipari termelés volumene többé-kevésbé iránytalanul ingadozik egy, a 2013. évi átlagnál 4-8%-kal magasabb sávban. Még mindig számítani lehet arra, hogy a trendszerű emelkedéshez való visszatérés bekövetkezik az idei év első hónapjaiban, lehetővé téve az ipari termelés durván 5%-os növekedését az idén. Ezzel kapcsolatban többet tudunk majd, ha publikálásra kerülnek a rendelésállomány decemberi alakulására vonatkozó adatok, és kiderül, hogy tavaly év végén is sor került-e a rendelésállomány ilyenkor szezonálisan szokásos megugrására.