Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A vártnál visszafogottabban nőttek a beruházások

A ma publikált beruházási számokban nem csak az a meglepő, hogy a negyedik negyedévi beruházásnövekedés – 14,4% – szerényebb a vártnál. Szintén figyelemre méltó, hogy a KSH a korábbi negyedévek – különösen a harmadik negyedév – növekedési adatát is érdemben lefelé korrigálta. Így aztán a nemzetgazdasági beruházások volumene a 2017-es év egészét tekintve 16,7%-kal bővült, ami önmagában véve jó ütemnek mondható, de a korábban az első három negyedévre jelzett 22,6%-os ütemhez viszonyítva csalódást keltő. Mindez egyben azt is sugallja, hogy a tavalyi gazdasági növekedés hajtóerői között a beruházások kisebb mértékben, míg a fogyasztás erőteljesebben esett latba, mint azt korábban gondolni lehetett.

Rossz hír, hogy a visszamenőleges korrekció elsősorban a (nagy-)vállalati szektort érintette (kisebb mértékben a – szektorális bontásban külön nem feltüntetett – kisvállalati-háztartási szektort. A negyedik negyedévben pedig a vállalati beruházások mindössze 3,1%-kal bővültek, miközben az állami beruházások volumene zavartalanul, 68,8%-os ütemben száguldott. Az egész év átlagában így a vállalati beruházások 13,8%-os növekedése állt szemben a költségvetés beruházásainak 59,2%-os emelkedésével.

A vállalati beruházások lassulásához bizonyos fokig hozzájárult a jelentős mértékben állami kötődésű szállítási ágazat beruházásainak fékeződése, de a legfőbb tényező a feldolgozóiparban mért beruházási dinamika további lassulása volt: a harmadik negyedévi közepes ütem után az utolsó negyedévben az ágazat beruházásai mindössze 1,9%-kal bővültek. Emellett csökkenésbe fordult – jelentős részben a kifutó beruházási projektek miatt – a kereskedelmi beruházások dinamikája, és a korábbi erőteljes növekedés után visszaesett a mezőgazdasági beruházások volumene is. Ugyanakkor a várakozásokkal összhangban nagyon dinamikusan bővültek az ingatlanberuházások, és rekordütemben – 50%-ot meghaladóan – emelkedtek a beruházások a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban.

Vágólap-1