Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A vártnál sokkal jobb első negyedévi folyó fizetési mérleg

Folyó fiz mérleg_Q1 2013 Ennek megfelelően 4,5 milliárdról 5,2 milliárd euróra emeltük idei évi mérlegtöbblet-előrejelzésünket, ami a GDP arányában a korábbi 4,6%-os szufficit helyett 5,4%-ot jelent.

Az egy évvel ezelőtti számokkal összehasonlítva az idei első negyedévet szembetűnő, hogy amíg az export nominális értéke nőtt, addig az importé csökkent, eltekintve az áruforgalom töredékét jelentő szolgáltatásmérleg importsorának marginális bővülésétől. Így a reálgazdasági tranzakciók egyenlege egy év alatt mintegy 270 millió euróval javult. Ennél is jelentősebb tétel volt azonban a jövedelem- és transzfermérleg 335 millió eurós javulása. Itt egyrészt 100-100 millió euróval csökkentek a közvetlen tőkebefektetéseken és az egyéb befektetéseken realizált, magyar szempontból nettó tőkekiáramlást eredményező jövedelmek összegei, amit csak kisebb részt ellensúlyozott a portfólió-befektetéseken realizált, ugyancsak nettó tőkekiáramlást jelentő jövedelmek 70 milliós emelkedése. Másrészt 220 millió euróval javult a viszonzatlan folyó átutalások egyenlege, döntően az EU-val folytatott tranzakciók egy évvel ezelőttinél kedvezőbb egyenlege miatt.

A pénzügyi mérleg a tavalyi hatalmas, 8,4 milliárd eurós tőkekiáramlás után az idei első negyedévben 554 millió eurós tőkebeáramlást mutatott, miközben a tavalyi 3,4 milliárd eurós csökkenés után az idei első negyedévben 1,8 milliárd euróval emelkedett a nemzetközi tartalékok értéke. A közvetlen tőkebefektetések egyenlege tavaly (1,9 milliárd euró) és az idei első negyedévben (366 millió euró) egyaránt többletet mutatott, a bank- és tulajdonosi hiteleket tartalmazó egyéb befektetések soron viszont mind tavaly (-12,4 milliárd euró), mind az idei első negyedévben (-1,5 milliárd euró) jelentős tőkekiáramlást kellett elkönyvelni. Mindez azt sugallja, hogy egyfelől folytatódott a közvetlen tőke beáramlása, igaz, a 2012 első negyedévi 3,8 milliárd euróval szemben ez az idei első negyedévben már csak 643 millió eurót jelentett. A visszaesésben feltehetően szerepet játszott, hogy csökkent a külföldi tulajdonú bankok tőkepótlási igénye, illetve tavaly nagyobbrészt megvalósultak a megkezdett autóipari beruházások.