Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A vártnál alacsonyabb januári infláció

Januárb140214_CPI_HUan az infláció a 0,5%-os hó/hó várakozásunkkal szemben csak 0,3%-os havi árnövekedést tükrözött, így az év/év pénzromlás üteme nullára csökkent. Ez jelentős inflációlassulás a tavaly decemberi 0,4%-os inflációs ütemhez képest, amit azonban részben az erős bázishatás indokol. Ráadásul a legutóbbi, tavaly októberi rezsicsökkentés áthúzódó hatásaként 0,2%-kal csökkent hó/hó alapon a háztartási energia ára, a járműüzemanyag-árak pedig 1%-kal mérséklődtek havi alapon.

Mivel a vártnál alacsonyabb januári inflációs dinamika jelentős befolyást gyakorol az év egészének infláció-alakulására, az 1,5%-os idei éves átlagos infláció-előrejelzésünket 1,2%-ra mérsékeljük.

Az év végén ugyanakkor a jelenlegit jóval meghaladó, 2,5-3% közötti inflációra számítunk, a jövő évi átlagos infláció pedig gyorsbecslésünk szerint 2,8% lehet. A jelenlegi rendkívül alacsony inflációs szint fenntarthatatlanságára utal a szezonális élelmiszer- és az energiaárak változásának kiszűrésével kalkulált maginfláció, ami év/év alapon a tavaly novemberi és decemberi 3,5% után idén januárban 3,4% volt.

A rendkívül alacsony infláció természetesen a kamatcsökkentési ciklus folytatásának irányába mutat, várakozásunk szerint azonban az MNB Monetáris Tanácsa jövő heti kamat-meghatározó ülésén aligha dönt újabb monetáris enyhítésről, mivel a jelenlegi globális helyzetben ez elfogadhatatlan mértékben növelné a forint nagyarányú gyengülésének kockázatát.