Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A vártnál alacsonyabb infláció februárban

A 0,4%-os piaci várakozást jóval alulmúlva, mindöss140311_CPI_HUze 0,1%-os év/év inflációt mért a KSH februárban, miközben a fogyasztói árak januárhoz képest is éppen 0,1%-kal nőttek. Ez utóbbi meglepően alacsony érték, amiben főszerepet játszhatott a szolgáltatások 0,3%-os havi árcsökkenése, amire utoljára tavaly augusztusban volt példa. A szolgáltatások olcsóbbá válásának egyik oka az ingyenes banki készpénzfelvétel bevezetése lehet, ami a korábbi a hónapok energiaár-csökkenéséhez hasonlóan egy adminisztratív kormányzati intézkedés következménye volt. Az élelmiszerek 0,2%-kal, a járműüzemanyagok 1,5%-kal emelkedtek egy hónap alatt. A tartós fogyasztási cikkek 0,1%-kal lettek drágábbak, a ruházkodási cikkek viszont egy hónap alatt 1,2%-kal olcsóbbá váltak. Az szezonális élelmiszerek és az energiahordozók áralakulásával szűrt maginfláció hó/hó alapon negatív tartományba, -0,1%-ra süllyedt, amire utoljára 2012 májusában volt példa. Az év/év maginflációs érték 2,8%-ra mérséklődött a januári 3,4%-ról. A februári érték azonos a tavaly júliusival, aminél alacsonyabbat a tavaly kezdődött dezinflációs ciklusban még nem mért a KSH.

A vártnál jelentősen mérsékeltebb februári infláció nyomán nagy valószínűséggel 1% alá – becslésünk szerint mintegy 0,9%-ra – lassul az éves átlagos fogyasztói árindex az idén a tavalyi 1,7%-ról. Az év végén azonban – részben bázishatások, részben az adminisztratív árcsökkentések hatásának kifulladása miatt – ennél jóval magasabb, 2,5%-os év/év árindexre számítunk, jövőre pedig 2,8%-ig gyorsulhat az infláció éves átlagos értéke. A gyenge forint ugyanakkor már az idén felfelé mutató inflációs kockázatot hordoz, ennek mértékét azonban egyelőre nem számszerűsítettük.