Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

3%-on a jegybanki alapkamat

Idei utolsó kamatdöntő ülésén az MNB Monetáris 131217_kamatTanácsa 3%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. Az éves összesített monetáris könnyítés mértéke így 275 bázispont volt, tavaly augusztus óta pedig 400 bázisponttal lett alacsonyabb a kamat. Ezt a látványos dezinfláció és a globális pénzpiaci helyzet stabilizálódása tette lehetővé, korántsem egyértelmű azonban, hogy mindez meddig áll majd fönn. Egyrészt az európai összevetésben kifejezetten magas (novemberben év/év alapon 3,5%-os) magyar maginfláció, másrészt bizonyos inflációs komponensek (például a novemberben év/év alapon 5,5%-kal drágult piai szolgáltatások) az alacsony inflációs környezet átmenetiségére utalnak. Másrészt a globális hangulat bármikor gyorsan változhat, ha a nagy jegybankok meglengetik a monetáris expanzió visszafogását. Márpedig várakozásunk szerint legkésőbb a jövő év negyedik negyedévében meg fogják, az amerikai Fed legalábbis várhatóan igen. Addig azonban idehaza még további enyhítésre nyílhat mód. Mivel a következő hónapokban a mostanihoz alapvetően hasonló helyzetre – alacsony inflációra és viszonylagos nemzetközi stabilitásra – számítunk, várakozásunk szerint jövőre 2,8%-ig mérséklődhet az alapkamat. Mint az a Tanács mai közleményéből kiderül, a vágások a továbbiakban várhatóan 10 bázispontonként történnek majd. A jövő év második felében a szigorítási ciklus beindulását várjuk, ami a jövő év végére ismét 3%-os alapkamatot eredményezhet.