Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2,6%-ra csökkent az alapkamat

140325_MNB alapkamat_HUAz MNB Monetáris Tanácsa a piaci konszenzusnak megfelelő, (a korábbi 15 bázispontnál mérsékeltebb) 10 bázispontos csökkentéssel 2,6%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. A forint nem reagált érdemben a vágásra, az euró ellenében jelenleg 311 körül jegyzik. A Tanács indoklása szerint az idén várható, a 3%-os középtávú inflációs céltól jóval elmaradó – a friss jegybanki Inflációs jelentés szerint átlagosan 0,7%-os – infláció annak ellenére lehetőséget adott a további monetáris könnyítésre, hogy a feltörekvő pénzpiacokon az utóbbi hetekben a Fed monetáris könnyítési programjának kivezetése, az orosz-ukrán konfliktus és néhány nagyobb feltörekvő gazdaság szerkezeti problémái miatt inkább romlott, mint javult a hangulat. A forint ugyan több mint 10%-kal gyengült az euró ellenében a 2012 augusztusa óta tartó kamatcsökkentési ciklus során, a jelentős hazai külső finanszírozási többlet (a folyó fizetési mérleg pozitívuma és a beáramló uniós források) és a leépülő külső adósságállomány, úgy tűnik, érdemi védettséget jelentenek számára. Ugyanakkor a jegybank az idei inflációs előrejelzés csökkentésével párhuzamosan 2,8%-ról 3%-ra emelte a jövőre várható átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését. A mai kamatdöntéshez fűzött kommentár a kamatcsökkentési ciklus közeli végét sejteti, amikor utolsó mondatában azt hangsúlyozza, hogy a külső feltételek romlása esetén további kamatvágásra már nem lesz mód.