Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2,5%-on a jegybanki alapkamat

A140430_Alapkamat_HU Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely így ismét minden korábbinál alacsonyabb szintre, 2,5%-ra süllyedt. A lépés konzisztens volt a jegybank által az utóbbi hónapokban alkalmazott kommunikációval: a rendkívül alacsony – márciusban év/év alapon 0,1%-os – infláció, a gyenge forintárfolyam dacára továbbra is viszonylag mérsékelt pénzpiaci kockázatok, valamint a halvány – bár éves átlagban enyhén gyorsuló – gazdasági növekedés a további monetáris lazítás irányába mutatott. Ugyanakkor nem világos – és ez ügyben az MT kamatdöntéssel kapcsolatos közleménye nem ad egyértelmű eligazítást –, hogy a jegybanki döntéshozók szerint lehet-e tere további kamatcsökkentésnek.

Alapforgatókönyvünk szerint nem. A jelenlegi alapkamat azonos a Növekedési és Hitelprogramban meghatározott 2,5%-os jegybanki hitelkamat-szinttel, ami az MNB számára nullszaldóssá teszi az NHP-t. Ugyanakkor, noha a magyar gazdaság továbbra is nettó külső finanszírozói pozícióban van, a külső eladósodottság pedig csökken, a további forintgyengülése nem érdeke a gazdaságnak, mivel csökkenti a vásárlóerőt és növeli a devizaadósok (köztük az állam) adósságterheit. Ezért a kamatcsökkentési ciklus megállítására és az év végig 2,5%-os jegybanki alapkamatra számítunk.