Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2,4%-os GDP-növekedés a harmadik negyedévben

A részletes adatok szerint a harmadik negyedévben a GDP az előzetesen közöltnél valamiv151204_GDP_HUel erőteljesebben, 2,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és a negyedév/negyedéves növekedési ütemet is egytized százalékponttal felfelé korrigálták, 0,6%-ra.

A növekedés szerkezetét tekintve több meglepő momentum is van. A termelési oldalon a szolgáltatások kiugró, 3,7%-os dinamikája a legfigyelemreméltóbb újdonság – ez igen komoly gyorsulás az első félévi átlagos 2,4%-hoz, de a második negyedévi 2,7%-hoz képest is. A szolgáltatások növekedését mindenekelőtt a a turizmus (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás), valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység expanziója hajtotta. Eközben a mezőgazdasági hozzáadott érték a harmadik negyedévben is lesújtóan alakult (18,4%-kal visszaesett), habár ez az ágazatra vonatkozó információk fényében nem volt túlságosan meglepő. Az ipari hozzáadott érték 5,2%-kal bővült a harmadik negyedévben – ez kissé alacsonyabb a vártnál, a bruttó termelés és a hozzáadott érték dinamikája közti rés valamivel szélesebbnek mutatkozik most a korábban mértnél. (Az első két negyedév ipari növekedési ütemét is visszamenőleg – átlagban 0,2 százalékponttal – lefelé korrigálta a KSH.) Az építőipari hozzáadott érték – 2013 első negyedéve óta először – csökkent az előző év azonos időszakához képest, igaz, csak 0,3%-kal. Az ipar vártnál kissé erőteljesebb lassulása ellenére a szolgáltatások dinamikájának megugrása azt jelenti, hogy a növekedést még a harmadik negyedévben is a mezőgazdaság húzta le – stagnáló mezőgazdasági teljesítmény mellett a GDP-növekedés könnyedén túlszárnyalta volna a 3%-ot.

A felhasználási oldalt illetően megjegyzendő, hogy a komponenseket illetően érdemi visszamenőleges korrekcióra került sor. Ezen belül a magánfogyasztás első félévi dinamikája a korábban jelzett 2,6%-ról 2,2%-ra csökkent le, amit a közös fogyasztás, az állóeszköz-felhalmozás, illetőleg a nettó export kis-közepes mértékű felfelé irányuló korrekciója ellensúlyozott. A magánfogyasztás növekedési ütemének leszállítása alapvetően a természetbeni társadalmi juttatások korábbinál is kedvezőtlenebb alakulásának tudható be, vagyis a háztartások fogyasztási kiadásainak dinamikája az első félév átlagában még javult is (2,9%-ról 3%-ra). Ám az időbeli lefutás jelleg megváltozott, gyorsulásból lassulásba. Ez a lassulás a harmadik negyedévben is folytatódott: a fogyasztási kiadások 2,7%-kal nőttek csak (az első negyedévi 3,1% és a második negyedévi 2,7% után), míg a háztartások teljes fogyasztása 2,6%-kal bővült. Ez a viszonylag lanyha fogyasztásnövekedés – a bérnövekedési ütem harmadik begyorsulása közepette – volt a felhasználási oldalon a fő tényezője a korábban vártnál gyengébb GDP-növekedésnek, az állóeszköz-felhalmozás enyhe visszaesése ehhez képest másodlagos volt.