Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

1,3%-os augusztusi infláció

A júliusi 0,3%-os hó/hó csökkenés után augusztusban ugyanilyen mértékben csökkentek a fogyasztói árak havi bázison. Ez az 1,6%-os piaci konszenzusnál jelentősen alacsonyabb, 1,3%-os év/év inflációt eredményezett, ami az eddigi legalacsonyabb érték az idei dezinflációs ciklusban, és regionális il130911_Infláció_13_aug_v2letve uniós összevetésében is mérsékelt áremelkedési ütemnek számít. Az újabb hó/hó árcsökkenés elsősorban az idényáras élelmiszerek 10,1%-os áresésének és a júliusi újabb rezsicsökkentés áthúzódó hatásának tudható be. Az utóbbi a víz- és csatornadíj esetében 9%-os, a szemétszállításéban 7,7%-os árcsökkenést jelentett. Ezen kívül a nyári kiárusítások miatt 2,1%-kal csökkent a ruházkodási cikkek ára, a járműüzemanyagoké viszont a világpiaci ármozgást követve 1%-kal emelkedett. A szeszes italok és dohányáruk ára 0,9%-kal nőtt.

Az uniós statisztikai szabvány szerinti harmonizált árindex érdekes módon csak 0,1%-os havi csökkenést mutatott augusztusban, ami 1,6%-os év/év inflációnak felelt meg. Az élelmiszer- és energiaárakkal szűrt maginfláció jóval magasabb tartományban mozog: 0,3% hó/hó és 3% év/év alapon. A gazdaság autonóm inflációs dinamikája tehát valahol ezeknek az értékeknek a közelében húzódhat.

A további hónapokban is mérsékelt hó/hó árdinamikára számítunk, ami szeptember és november között akár 1% alatti éves árindexeket is eredményezhet. Az év végére 1-1,4%-os éves inflációt, 2013 átlagában 1,7%-os pénzromlást várunk, amit jövőre 2,5%-os átlagos infláció követhet.

A rendkívül alacsony inflációs főadat fényében várhatóan tovább csökken az MNB alapkamata: értéke a jelenlegi 3,8%-ról az év végéig 3,5%-ra – vagy akár az alá is – mérséklődhet. A jegybanknak azonban figyelembe kell vennie a kamatcsökkentés forintgyengítő hatását és a maginflációban megtestesülő magasabb autonóm árdinamikát is.