Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

1% alatti infláció, 3,5%-os maginfláció mellett

A novemberi inflációs számok lényegében a várakozásnak megfelelően alakultak. A 0,9%-os év/év árdrágulás megfelel a Bloomberg-konszenzusnak, bár kissé alulmúlja az általunk várt 1%-ot. (Mi a -0,1%-os hó/hó árdinamikával szemben változatlan árakat vártunk októberhez képest.) Így az év/év infláció szintje nem változott az októberi 0,9%-hoz képest. Az adat nem alakítja át sem az idei, sem a jövő évi inflációs folyamatokról alkotott képet: az idén továbbra is 1,8%-os, jövőre 2,3%-os éves átlagos inflációra számítunk.

Ugyanakkor fontos és figyelemreméltó f131211_Infláció_HUejlemény, hogy a maginfláció ismét erősödött: hó/hó alapon az októberi 0,2%-ot novemberben 0,4% követte, ami év/év alapon a 3,4% után 3,5%-ot eredményezett. Ez azt jelenti, hogy a 2,8%-os év/év júniusi maginflációs mélypont óta trendszerűen emelkedik a mutató értéke, miközben az inflációs főszám a nagyon szerény élelmiszer- és energiaár-dinamika miatt historikusan rendkívül alacsony szinten tartózkodik. Ebből azonban az (is) következik, hogy az élelmiszer- és energiaárak későbbi emelkedése azonnali jelentős áremelkedést okozhat.

Ami a részleteket illeti, novemberben az élelmiszerek, a háztartási energia, a járműüzemanyagok ára csökkent; a ruházkodási cikkeké, a szolgáltatásoké, valamint a szeszesitalok és dohányáruké nőtt. A KSH közleménye szerint a vezetékes gáz és az elektromos energia árának novemberi 10 százalékos csökkentése a decemberi, a távfűtésé a november-januári időszak árindexeiben jelenik meg, a számlázási gyakorlatot követve. Ez azt jelenti, hogy a szabályozott áraknak a kormányzati rezsicsökkentési kampány keretében történő csökkentése valamelyest már a novemberi árdinamikában is tükröződik, de nagyobb részt decemberben és januárban jelenik majd meg az inflációs számokban.