Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Továbbra is 20% felett a beruházások dinamikája

Az idei második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások a várakozásokat felülmúlóan, 26,8%-kal bővültek. Ez önmagában véve természetesen jó hír, de két megjegyzés idekívánkozik. Az egyik, hogy a KSH visszamenőleg erőteljesen lefelé korrigálta az első negyedévi beruházásnövekedési számot (34,1%-ról 23,3%-ra). A korrekció valamennyi szektort érintette, de leginkább a (szektorális bontásban külön nem feltüntetett) kisvállalati-háztartási szektort.

A másik megjegyzés, hogy a növekedés szerkezete a második negyedévben valamivel kedvezőtlenebb az első negyedévinél. A költségvetési beruházások dinamikája gyorsult, az első negyedévi (korrigált) 26,2%-ról 56%-ra, mindenekelőtt a közigazgatási-védelmi beruházások (részben határvédelmi ráfordításokhoz köthető) drasztikus megugrása miatt. A (49 fősnél nagyobb) vállalatok beruházásai az első negyedévi (korrigált) 33,4% után a második negyedévben 29,3%-kal emelkedtek, ami még mindig nagyon szép. De ez az enyhe lassulás jelentős részben két ellentétes irányú változás eredője: a feldolgozóipar beruházásainak dinamikája 9,2%-ra fékeződött az első negyedévi 26,7% után, miközben a szállítási beruházások növekedési üteme 76,7%-kal újabb rekordot döntött, az uniós finanszírozású infrastruktúra-projekteknek köszönhetően. A feldolgozóipari beruházások növekedési ütemének egy számjegyűre csökkenése mindenképpen kedvezőtlen, habár a megemelkedett bázis miatt nem teljesen váratlan fejlemény.

Mindezek mellett a beruházások növekedése továbbra is nagyon széles bázisú, csak két ágazatban – az energetikában és a víz- és hulladékágazatban – mértek csökkenést év/éves alapon. Az uniós források hajtóereje az év további részében is fennmarad, miközben a magánvállalati szektor beruházásai is tovább nőnek, habár az év elején tapasztalthoz képest jó eséllyel mérsékeltebb ütemben. Az első félévi 25,4%-os átlagos ütem fényében a beruházások idei éves növekedése a 20%-ot is elérheti.

Vágólap-1 Vágólap-2