Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Lanyha növekedés a negyedik negyedévben

Az előzetes adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévben a GDP 1,6%-kal nőtt év/éves alapon – szemben az előző két negyedév 2%-ot meghaladó dinamikájával – ez lényegesen elmarad attól, amit még néhány hónappal ezelőtt remélni lehetett, de az újabb termelési (és kiskereskedelmi) adatok fényében már nem teljesen váratlan. A szezonálisan és munkanappal kiigazított év/éves növekedés ennél is alacsonyabb, 1,5%-os volt, miközben az előző negyedévhez viszonyítva a GDP szerény 0,4%-kal bővült. Összességében 2016 átlagában 2%-os volt a kiigazítatlan növekedés, a naptárhatással kiigazított ütem pedig 1,8%-os, vagyis tavaly a hosszú válság utáni kilábalási periódus eddigi leggyengébb dinamikáját mérték.

A negyedik negyedévi lassulás a termelési oldalon mindenekelőtt az ipari hozzáadott érték stagnálásából vagy épp negatív növekedéséből adódhatott, miközben vélhetően a mezőgazdaság becsült dinamikája is alábbhagyott, az építőiparban pedig elmaradt a visszaesés ütemének várt mérséklődése. A felhasználási oldalon a magánfogyasztás ahelyett, hogy új lendületet vett volna az év végén, a kiskereskedelmi adatok alapján akár még lassulhatott is a harmadik negyedévi 3,8%-hoz képest. A bér- és foglalkoztatási trendek alapján arra lehet számítani, hogy ez átmeneti – 2017-ben a fogyasztás dinamizálódása, a pozitívba forduló beruházásokkal együtt, a GDP-növekedés ütemét akár 3,5% közelébe lendítheti.

GDP1702hu