Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: közepes ütemű növekedés júniusban

Az előzetes ipari adatok szerint júniusban a kiigazítatlan termelési volumen 4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Habár ez az ütem elmarad az első öt hónap 5,7%-os átlagától, ez csak a negatív munkanaphatás miatt van: a munkanaphatással kiigazított volumen 6,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Így összességében a júniusi előzetes számok az ipari növekedés jó közepes ütemű folytatódását jelzik.

Ugyanígy nem ok az aggodalomra, hogy a szezonálisan kiigazított termelési volumen 1,2%-kal elmaradt a májusi volumentől: a májusi megugrás után lényegében bizonyosra vehető volt, hogy júniusban korrekció következik, és a korrekció kifejezetten mérsékelt maradt. Így a mostani adat nem jelenti az eddigi emelkedő trend végét.

Összességében az első hat hónap átlagos növekedési üteme 5,6% volt, egy kiugró első negyedévvel és egy átlagban jóval visszafogottabb második negyedévvel. Az év második felében ennél valamivel lassabb ütemet várunk, A meglévő bizonytalanságok ellenére (amelyek mindenekelőtt a rendelésállomány meghökkentően kedvezőtlen alakulásából adódnak) a továbbra is kedvezőnek látszó nemzetközi konjunktúra körülményei között az eddigi emelkedő trend lassú folytatódására, éves átlagban immár 5% feletti ipari növekedésre számíthatunk.

Ipar fix Ipar yoy