Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Havi Gyorsértékelés - 2013. szeptember

GDP termelése_2013 Q2_v1Ez vagy abban áll, hogy a javulás nem elegendően markáns és egyöntetű ahhoz, hogy az idei év egészére vonatkozó kilátásokon érdemben változtasson, vagy abban, hogy egyszerre jelez markáns javulást az egyik változó esetében és romlást egy másikban.

A beruházások váratlan pozitív fordulata tűnik a leginkább egyértelműnek: míg az első negyedévben a beruházások még szinte zuhanásban voltak, a második negyedévben közel 5%-kal nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene.

Egy másik, makrogazdasági jellegű probléma – amely részben, de egész biztosan nem teljes egészében a beruházásokhoz köthető – a növekedés összetevőiben végbement, nagy jelentőségű eltolódás. A második negyedévi részletes GDP-adatok rávilágítanak arra, hogy míg a válság kitörése óta a növekedés húzóereje (vagy a visszaesés fékezőereje) a nettó export volt, a belső felhasználás folyamatos gyengélkedése (és a beruházások folyamatos csökkenése) mellett, addig az idei második negyedévben a belső felhasználásnak jóformán az összes komponensénél növekedést mértek, a nettó export viszont csökkenésbe fordult.

Töltse le Havi Gyorsértékelésünket!