Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Havi Gyorsértékelés - 2013. augusztus

Egy130831_havi gyors_építőipar_főcsoportok hónappal ezelőtt azt írtuk, hogy a kedvezőtlen májusi adatok eloszlathatják az áprilisban megugró gazdasági dinamizmushoz kapcsolt várakozásokat. A júniusi adatok fényében úgy tűnhet, hogy ideje visszafogni a mérsékelten pozitív várakozásokat is, és tudomásul venni, hogy az áprilisi adatok csupán egyszeri pozitív kilengést jelentettek, tartós következmények nélkül. Ez az ítélet azonban csak részben volna helyes.

Alapvetően az éves indexek alakulása táplálhatja a borúlátást. A kiigazítatlan ipari adatok szerint az ipari termelés, sőt még az ipari exportértékesítés is csökkent júniusban az előző év azonos időszakához képest, noha kis mértékben. Az áruexport euróértéke májushoz hasonlóan júniusban is csökkent év/év alapon, ráadásul nem is jelentéktelen mértékben, 3%-kal; miközben a külkereskedelmi mérleg többlete 25%-kal csökkent az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. Az áprilisban már látni vélt exportfellendülés tehát megalapozatlannak bizonyult. Ráadásul még a kiskereskedelmi forgalom volumene is minimálisan csökkent az előző év azonos időszakához képest, amire nehéz magyarázatot találni. A belső kereslet egy másik fontos szegmensét, a lakásépítést illetően a második negyedévi adatok csak annyiban értékelhetők pozitívnak, hogy az első negyedévi szabadesés helyett a második negyedévet a némileg mérséklődő, de még mindig súlyos hanyatlás jellemezte.

Töltse le augusztusi Havi Gyorsértékelésünket!