Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: mérsékelt növekedés az első negyedévben

2020 első negyedévében a GDP 2,2%-kal emelkedett az év azonos időszakához képest a KSH előzetes adata szerint. Vagyis annak ellenére érzékelhető növekedésre került sor, hogy március második fele már teljesen a koronavírus-járvány jegyében telt, több ágazat teljesítményének bezuhanása mellett. A növekedéshez a szőkőnapot is magában foglaló naptárhatás is hozzájárult valamelyest: a naptárhatással kiigazított ütem a kiigazítatlanhoz képest szerényebb, 1,8%-os volt. Az előző negyedévhez viszonyítva ugyanakkor a GDP 0,4%-kal csökkent.

Európai összevetésben a magyar GDP kimondottan kedvezően alakult: az eddig ismert adatok alapján a magyar növekedés a negyedik legmagasabb volt az uniós mezőnyben, három másik kelet-európai új tagállam mögött. Eközben az EU átlagában a szezonálisan kiigazított GDP 2,6%-kal visszaesett év/éves alapon az első negyedévben.

A magyar növekedés pontos szerkezete egyelőre nem ismert. A KSH közleménye szerint a termelési oldalon nagyobb részben a piaci szolgáltatások, kisebb részben az ipar húzta a növekedést. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ipar hozzáadott értéke kedvezőbben alakult, mint az iparstatisztika szerinti – lényegében stagnáló – bruttó ipari termelés. A szolgáltatások vélhetőleg 3% feletti ütemben bővültek, aminek a forrása nem teljesen világos – ehhez aligha volt elegendő a kiskereskedelem január-februári száguldása, illetőleg a márciusi – sokkal kevesebb üzlet- és terméktípusra kiterjedő – pánikvásárlás.

A felhasználási oldalon minden bizonnyal az első két hónapban még nagyon erőteljesen bővülő fogyasztásnak köszönhetően maradt fenn a növekedés.

A második negyedévben a GDP zuhanására lehet számítani, és a visszaesés üteme várhatóan csak az utolsó negyedévben mérséklődik 5% alá. Éves átlagban is a GDP csökkenése meghaladhatja az 5%-ot.