GDP: gyorsuló növekedés a harmadik negyedévben

Az előzetes adatok szerint az idei harmadik negyedévben a GDP 5%-kal bővült, vagyis lassulás helyett a gazdasági növekedés kissé gyorsult a második negyedévi 4,9%-hoz képest. A naptárhatással kiigazított, illetőleg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem egyaránt 4.8%-os volt, az eddig ismert adatok alapján a leggyorsabb az EU-ban. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP volumene 1,1%-kal nőtt, hasonlóan az előző negyedévhez.

A növekedés összetevői még nem ismertek, de feltételezhető, hogy a lassuló trend megtörésének legfontosabb tényezője a termelési oldalon az ipari növekedés vártnál erőteljesebb harmadik negyedévi élénkülése volt a lanyha második negyedév után. A felhasználási oldalon pedig – miközben az állóeszköz-felhalmozás minden bizonnyal lassult – a külkereskedelmi statisztika tanúsága szerint meglepő javulásra kerülhetett sor a nettó exportban: az export és import párhuzamos gyorsulása mellett a kiviteli dinamika ismét utolérhette az import növekedési ütemét.

A nagyon dinamikus harmadik negyedévi növekedés eredményeképpen az első három negyedév halmozott növekedési üteme 5,1%-os volt. Ezzel megnőtt annak az esélye, hogy az egész éves GDP-növekedés meghaladja az általunk jelenleg várt 4.8%-ot.