Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: gyorsuló növekedés a harmadik negyedévben

Az előzetes adatok szerint az idei harmadik negyedévben a GDP 5%-kal bővült, vagyis lassulás helyett a gazdasági növekedés kissé gyorsult a második negyedévi 4,9%-hoz képest. A naptárhatással kiigazított, illetőleg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem egyaránt 4.8%-os volt, az eddig ismert adatok alapján a leggyorsabb az EU-ban. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP volumene 1,1%-kal nőtt, hasonlóan az előző negyedévhez.

A növekedés összetevői még nem ismertek, de feltételezhető, hogy a lassuló trend megtörésének legfontosabb tényezője a termelési oldalon az ipari növekedés vártnál erőteljesebb harmadik negyedévi élénkülése volt a lanyha második negyedév után. A felhasználási oldalon pedig – miközben az állóeszköz-felhalmozás minden bizonnyal lassult – a külkereskedelmi statisztika tanúsága szerint meglepő javulásra kerülhetett sor a nettó exportban: az export és import párhuzamos gyorsulása mellett a kiviteli dinamika ismét utolérhette az import növekedési ütemét.

A nagyon dinamikus harmadik negyedévi növekedés eredményeképpen az első három negyedév halmozott növekedési üteme 5,1%-os volt. Ezzel megnőtt annak az esélye, hogy az egész éves GDP-növekedés meghaladja az általunk jelenleg várt 4.8%-ot.